שנת 2021 הייתה שנה משמעותית מאוד עבור אלטרואיזם אפקטיבי ישראל, שנה שבה גדלנו והתפתחנו כארגון וכקהילה. מה בעצם עשינו כל הזמן הזה? הנה עיקר מוקדי העשייה שלנו בשנה האחרונה, בחלוקה לשלוש קטגוריות – בניית קהילה, קידום אפקטיביות במגזר השלישי וגיוס כספים לעמותות אפקטיביות ופעילות בינלאומית.
בניית קהילה
התרחבות הקהילה הישראלית
צוות המתנדבים של אלטרואיזם אפקטיבי ישראל גדל השנה מצוות של כ-20 מתנדבים לצוות של כ-45 מתנדבים, ועשרות חברים נוספים המשתתפים בפעילות שלנו ברמת מעורבות גבוהה-בינונית. קבוצת הפייסבוק שלנו גדלה מ-900 ל-1600 משתתפים, וממשיכה לגדול בכ-60 מצטרפים חדשים בחודש.
השנה התמקדנו פחות בחשיפת אלטרואיזם אפקטיבי לאנשים חדשים, והתמקדנו בהרחבת וגיבוש קהילת המתנדבים – שכמו שתוכלו לראות בסיכום השנה הזה, העבודה המדהימה שלהם היא מה שהביא את הקהילה לאיפה שהיא היום. אם גם אתם רוצים להצטרף ולקחת חלק בפעילות שלנו, אתם מוזמנים למלא את הטופס הזה!
התרחבות העמותה הישראלית
בנוסף לכמות המשמעותית של המתנדבים שהתווספה, נתנו קשב רב גם להרחבת הצוות המקצועי של העמותה כדי להוסיף אנשים שיוכלו להתעסק בקהילה בעצימות גבוהה יותר וללוות את המתנדבים שמצמיחים ומנהלים את הקהילה.
- בקיץ האחרון נכנסה יובל שפירא לתפקיד של מנהלת קהילה, והביאה איתה ידע עצום על התחום של ניהול קהילות, המון אנרגיות, וכבר בתקופה הקצרה שלה בעמותה הספיקה לקדם תהליכים משמעותיים וליצור פורמטים חדשים ומדויקים עבור הקהילה הישראלית של אלטרואיזם אפקטיבי.
- בסתיו האחרון נכנס גיא תומר לתפקיד בהיקף נמוך של מנהל תוכנית מקסימום אימפקט (שאולי שמעתם עליה בפרסומים קודמים שלנו בתור פרס העמותה אפקטיבית), המציעה מימון וליווי לעמותות עבור ביצוע מחקר עלות-אפקטיביות. פירוט נוסף על התוכנית נמצא בהמשך.
- ממש בימים אלה אנחנו מסיימים את הגיוס של עובד נוסף במשרה מלאה, שיכנס לתפקיד בתחילת ינואר. נוציא על כך פרסום נוסף בקרוב!
בנימה זו, רצינו להגיד תודה לנדב ברנדס, שהיה חבר בצוות המנהל של העמותה ועזב כדי להשלים פוסט-דוקטורט באוניברסיטת UCSF. נדב הוביל את מאמצי הערכת האימפקט שלנו בישראל, כתב את חומרי הייעוץ שלנו בנוגע לתרומות, ניהל את תחום קבוצות הקריאה, והיה חלק משמעותי מגיבוש האסטרטגיה של אלטרואיזם אפקטיבי ישראל עוד מהשלב בו הייתה רק קבוצת מתנדבים קטנה. תודה מכל צוות אלטרואיזם אפקטיבי ישראל!
קורס אקדמי ותוכניות התמחות
זוהי השנה השנייה שאנחנו מריצים את הקורס האקדמי שלנו באוניברסיטת תל אביב ואת תוכנית ההתמחות שלנו, שהיו מאוד מוצלחים שנה שעברה. בקורס ובהתמחות החניכים נחשפים לתכנים של EA בצורה מתודולוגית והדרגתית, ובסיום מוציאים לפועל פרויקטים שבהם הם מנסים ליישם את מה שלמדו.
בנוסף, פתחנו השנה תוכנית התמחות מקבילה באוניברסיטה העברית! יש לנו 57 סטודנטים וסטודנטיות בקורס של אתיקה מעשית, ו-14 משתתפים ומשתתפות בתוכניות ההתמחות.
תוכניות ההתמחות שלנו מנוהלות אך ורק ע"י מתנדבים, וזוהי הזדמנות מעולה להודות להם על העבודה המדהימה שלהם: מור חנני, דניאל שכטר, עמרי שפר ומרב קפלן.
תודה גם לדן להב ולסלע נבו, שמכינים ומעבירים את הקורס האקדמי באוניברסיטת תל אביב.
ראיונות וכתבות במדיה
בסקר שבוצע ב-2019 (How EAs Get Involved in EA) פודקאסטים היו הדרך ה-3 הכי טובה לאונבורדינג והסברה (אחרי קשר אישי שמחבר, או ספרים). לכן בחרנו להתראיין במספר פודקאסטים השנה, שעד היום אנחנו שומעים מלא מעט פעילים חדשים שכך הם הכירו את התנועה. הראיונות:
- איך לקבל כדי לתת? – פופקורן 191 עם עומר נבו
- Geekonomy- ראיון עם סלע נבו
- אלטרואיזם אפקטיבי ודיבייט – הקלאש עם סלע נבו
בנוסף, פורסמGivה עלינו כתבה בגלובס!
כנסים בחו"ל
בסוף אוקטובר טסנו 15* חברים של קהילת אלטרואיזם אפקטיבי ישראל לכנס Effective Altruism Global- כנס בינלאומי של קהילת אלטרואיזם אפקטיבי.
הכנס כלל מפגשי אחד-על-אחד ואירועי נטוורקינג,ונוצרו בו שיתופי פעולה וקשרים חדשים עם הקהילה הבינלאומית. בנוסף, שמענו הרצאות וסדנאות על תרומות אפקטיביות, קריירה, הארגונים השונים שקמו בעקבות התנועה וההזדמנויות השונות לאימפקט רחב.
היה מרתק, מרגש ושמחנו להיות חלק!
*עדו, יונתן ומקס שגם נכחו בכנס לא מופיעים בתמונה (:
בנוסף, 13 (!) ישראלים אחרים היו אמורים לטוס לכנס דומה פראג, אך הוא התבטל ברגע האחרון בעקבות הקורונה.
יעוץ לקריירה ומחקר אפקטיביים
לאורך השנה אלטרואיזם אפקטיבי ישראל יעצה לעשרות אנשים שרוצים לעשות אימפקט משמעותי עם הקריירה והמחקר שלהם. צוות ייעוץ הקריירה שלנו מסתמך על שני מקורות מידע מרכזיים. הראשון הוא תכנים ומדריכים של קהילת אלטרואיזם אפקטיבי העולמית, והשני הוא תכנים שנבנו על ידי חברי הקהילה הישראלי, כמו מדריך יעוץ הקריירה שלנו שפורסם בפורום העולמי וכעת משמש קהילות אלטרואיזם אפקטיבי מקומיות ברחבי העולם.
נשמע לכם מעניין ותרצו לקבל מאיתנו יעוץ לקריירה אפקטיבית? מלאו את הטופס הבא!
תודה למיטב אשרת בלוך, שמנהלת את פרויקט יעוץ הקריירה שלנו, וליועצים שלנו: עדו ארד, שי בן משה, עומר נבו, יונתן קלה ולב מרסקה.
קבוצות דיון
בתחילת השנה השתתפו בקבוצות הדיון שלנו 34 משתתפים, ובעקבות קצב הצמיחה המהיר שינינו את הפורמט של קבוצות הקריאה. פתחנו עכשיו שתי תוכניות חדשות, בהובלתם של דביר עופר, טל קליגמן ועדו ארד:
'מדברים אפקטיביות':
מפגשים קלילים ומהנים, שלא דורשים התחייבות או הכנה מראש, במסגרתם חברי הקהילה:
- דנים בדעות שלהם על נושאים שונים באלטרואיזם אפקטיבי.
- מקבלים כלים לתעדוף העשייה החברתית בחיים האישיים שלהם.
- ובעיקר נפגשים עם חברי קהילה על מנת להכיר אנשים נוספים שמעוניינים לחפש כיצד למקסם את האימפקט בעשייה החברתית שלהם.
'הרציונל מאחורי אלטרואיזם אפקטיבי':
קורס קצר המאפשר התעמקות בתכני אלטרואיזם אפקטיבי לאלו אשר לא יכולים לקחת חלק בתכנית ההתמחות או הקורס האקדמי.
התוכנית כוללת 4 מפגשים:
- מה זה אומר "לתעדף" בעשייה חברתית?
- מה זה בכלל "טוב"?
- איך להשתמש בראיות וניתוח זהיר כדי להבין איך לעשות הכי טוב?
- מה אנחנו יודעים להגיד כיום? [היכרות קצרה עם תחומי העשייה המובילים כיום ואיך לתעדף ביניהן]
מעוניינים להצטרף? מלאו את הטופס הבא!
תודה לעמרי שפר שהוביל מפגשים רבים ומוצלחים של קבוצת הקריאה, ובנה את שינוי האסטרטגיה!
סרטוני היכרות עם אלטרואיזם אפקטיבי
יצרנו סרטון היכרות נגיש וקליל שמסביר מה זה אלטרואיזם אפקטיבי, ויתפרסם בקרוב מאוד. תודה ענקית לדנה גרין, עמרי בצר, ירדן קום, אופק דן, שירי אבני, עמרי שפר ונעמה אבני, שעזרו בהקמת הסרטון.
תכנית מנטורינג
במהלך השנה בנינו תוכנית מנטורינג עבור קהילת אלטרואיזם אפקטיבי ישראל, שבימים אלה נמצאת בפיילוט. תודה ענקית למור חנני, יאיר קבקוביץ', תמרה ראובני, ותכלת פרלמוטר שבנו את התוכנית והרימו את הפרויקט!
אירועי קהילה
מפגש היכרות ונטוורקינג
מפגש קהילה פיזי ראשון מאז מגפת הקורונה. במפגש ניתנה הרצאת היכרות עם אלטרואיזם אפקטיבי לכל הפנים החדשות בקהילה, ונערך אירוע נטוורקינג כדי לטפח היכרויות וקשרים חדשים.
הרצאות בזק
מפגש קהילה במתכונת הרצאות בזק (Lightning Talks) שהעבירו חברי וחברות הקהילה.
יריד קריירה
באירוע עברנו בין דוכנים כדי לשמוע מסלולי קריירה מרתקים עם אימפקט גבוה.
אירוע השקה: Giving What We Can Israel – לתרום בצורה אפקטיבית
האירוע כלל הרצאה על הארגון הבינלאומי Giving What We Can ועל למה התחייבות לתרום בצורה אפקטיבית תעזור לכם להפוך את העולם לטוב יותר, ולאחריו פאנל בו דוברים שיתפו את סיפור התרומות שלהם.
מעוניינים להגיע לאירועים הבאים? הצטרפו לקבוצת הפייסבוק שלנו, ואל תפספסו את האירוע הבא שמתקיים בשיתוף עם קהילת 8200Bio (שפתוח לקהל הרחב)!
תודה למתנדבים שעזרו לנו! מרב קפלן, מיטב אשרת בלוך, מאיה פלח, יובל גינור, נעמה יוחאי והרון אבגנה.
אירועים נוספים
בנוסף לאירועים הפתוחים לקהל הרחב, קיימנו הרצאות וסדנאות עבור:
- תכנית "להבות" ב8200 – תוכנית ליזמים חברתיים
- הרצאה בפורום סטארטאפיסטים והפורום הירוק ב8200
- הרצאה לתכנית חבצלות
- סדנה לעובדי עיריית תל אביב (יחידת הצעירים)
- הרצאה לתלמידי פכ"מ באו"נ העברית
- הרצאה לבוגרי LEAD
- הרצאה לקהילה של Vee
מעוניינים להביא הרצאה גם למסגרות שאתם נמצאים בהם? מלאו את הטופס הבא.
קידום אפקטיביות במגזר השלישי וגיוס כספים לעמותות אפקטיביות
תוכנית מקסימום אימפקט
שתיים מהמטרות המרכזיות בפעילות שלנו עם המגזר השלישי בארץ הן:
- לגרום לתורמים ישראלים להכיר את המונח "אפקטיביות" בהקשר של עשייה חברתית, ולתרום לעמותות אפקטיביות יותר.
- לקדם שקיפות ומדידת אפקטיביות בקרב עמותות ישראליות.
אחד מהפרויקטים המרכזיים שנועדו לעזור לנו להשיג את המטרות האלו הוא תוכנית מקסימום אימפקט, המציעה מימון וליווי לעמותות עבור ביצוע מחקר עלות-אפקטיביות. לאחר שבנינו את תוכנית הפרויקט יחד עם דמויות משמעותיות מהמגזר השלישי בישראל ומדמויות משמעותית בתנועה הבינלאומית של אלטרואיזם אפקטיבי, אנחנו נשיק באופן רשמי את התוכנית בשבועות הקרובים!
שיתוף פעולה עם ארגון Founders Pledge
ארגון Founders Pledge פונה ליזמי סטארט-אפ במטרה לעודד אותם להתחייב לתרום אחוז מסוים מההכנסות שלהם במקרה של אקזיט או הנפקה. בתחילת השנה הקמנו אירוע מצומצם עבור שבעה מייסדי סטארט-אפים (בסבבים A+), בשיתוף פעולה פעולה עם הארגון.
האירוע, שהיה הצלחה ענקית, הוקם ע"י יוסי תמרוב, שעובד בימים אלו על הקמת אירוע נוסף.
השקת שלוחה ישראלית של Giving What We Can
Giving What We Can היא קהילה בינלאומית שחבריה חותמים על התחייבות לתרום לארגונים אפקטיביים אחוז מסוים מההכנסה שלהם, על מנת למקסם את השפעת התרומות שלהם על שיפור חייהם של אחרים. בשיתוף עם אלטרואיזם אפקטיבי ישראל, מאיה פלח הובילה הקמה של שלוחה ישראלית של Giving What We Can, ושל קהילה ישראלית של תורמים – שכבר היום כוללת כמה עשרות תורמים קבועים. תוכלו לקרוא עוד על ההתחייבות ועל הקהילה באתר שלנו.
בעקבות אירוע ההשקה והכלים שנלמדו לתיעדוף תרומות, משתתפי האירוע בחרו להעביר תרומה ל-Strong Minds, וזוהי רק ההתחלה!
אם אתם רוצים לקחת חלק בהקמה של קהילת GWWC הישראלית, השאירו את הפרטים בטופס הבא (ניתן לדלג על העמוד הראשון).
פרויקט Giving Game בתיכונים
תלמידי אנגלית משכבת י"א בתיכון רוטברג, השתתפו בפרויקט Charity Elections של ארגון Giving What We Can ובעזרת Effective Altruism Israel.
במסגרת הפרויקט התלמידים הפיקו אירוע בחירות, בו התמודדו שלוש עמותות שנבחרו על ידם. הם חקרו ולמדו את רמת האפקטיביות של העמותות, ובסוף הקמפיין הצביעו לעמותה שלדעתם היא הראויה ביותר לקבל את מירב התרומות.
עבדנו יחד עם פרויקט "מגדל דוד" של תלפיות על תעדוף של פרויקטים חברתיים
תוכנית תלפיות מפעילה מזה מספר שנים את פרויקט "מגדל דוד", בו חניכי התוכנית מבצעים פרויקטים חברתיים עם אוריינטציה טכנולוגית עבור עמותות, משרדי ממשלה וגופים ציבוריים נוספים. השנה, עמדנו בקשר עם המובילים של פרויקט "מגדל דוד" בזמן תהליך הנבטת הרעיונות, וסייענו להם בתעדוף הפרויקטים והכיוונים על פי אימפקט.
תודה לשי בן משה וליעל ורדי שהובילו את הקשר שלנו מול הפרויקט.
פעילות בינלאומית
בניית מודל לקהילות אלטרואיזם אפקטיבי מקומיות
מעבר למטרות שלנו להשפיע על נוף הפילנתרופיה המקומי, יש לנו גם יעדים ברמה הבינלאומית. במסגרת הקהילה הבינלאומית ישנן מעל ל-200 קהילות מקומיות ב-40 מדינות שונות, ואנחנו רואים ערך משמעותי בשיפור הכלים והידע של בניית קהילה.
נקטנו בכמה פעולות כדי לקדם את היעדים האלו, ביניהן בניית טמפלטים ומסמכים מעמיקים המפרטים על דרך החשיבה ומתודולוגיות העבודה שלנו. דבר זה הוביל לפידבק חיובי רחב ממארגני קהילות מקומיות אחרות ואנשי מפתח מהקהילה העולמית. בין המסמכים שפרסמנו תמצאו את מסמך האסטרטגיה שלנו ומדריך ליעוץ קריירה.
במהלך השנה המשכנו להעמיק ולהפיץ את הכלים לבניית קהילה שפיתחנו בישראל, וקהילות רבות הביעו עניין במודל שלנו. אף הוזמנו להרצות בכנס בפראג על המודל שלנו, אך הכנס בוטל בעקבות מגיפת הקורונה, ובמקום זה נעביר את ההרצאה בכנס הבינלאומי הבא.
שיפור אופן ההסברה של אלטרואיזם אפקטיבי
הצוות של אלטרואיזם אפקטיבי ישראל השקיע מאמצים רבים בשיפור הצורה שבה אנחנו מסבירים את הרעיונות הבסיסיים של מהו אלטרואיזם אפקטיבי. תוכלו לקרוא עוד על העבודה שלנו בתחום בפוסט הבא שקיבל תמיכה רבה מהתנועה הבינלאומית, ובקרוב נפרסם סרטון המכיל את ההסבר החדש שבנינו בישראל.
מדריך להתנדבות אפקטיבית
המתנדבות יעל ורדי וקרן אבנר עובדות בימים אלו על מדריך להתנדבות אפקטיבית, דבר שמאוד חסר בקהילה הבינלאומית. הוקדש לזה פחות קשב בתנועה בינלואמית מתוך המחשבה שזה הרבה יותר משמעותי להתמקד בהכוונה של החלטות קריירה והכוונת תרומות, ומצד שני יש הסכמה בתנועה שיש להתנדבויות מסוימות אימפקט גדול מאוד, ושלהכווין אנשים מהתנדבות אחת לאחרת יכול להיות פעולה משמעותית.
פיתחנו בישראל מודל דומה להכוונת קריירה אפקטיבית שמתאים להכוונת התנדבות, ובקרוב נפרסם אתר שמלווה צעד-אחד-צעד בתהליך הבחירה והתעדוף של הזדמנויות התנדבות. תעקבו אחר העדכונים שלנו בשביל לשמוע על ההשקה!
תמיכה במיזם Probably Good
קהילת אלטרואיזם אפקטיבי ישראל תמכה בהקמת ארגון Probably Good, ארגון אלטרואיזם אפקטיבי חדש שיספק הכוונת קריירה במטרה לעזור לאנשים למקסם את האימפקט האישי שלהם. הארגון, שיוסד ומנוהל ע"י עומר נבו וסלע נבו, השיק גירסה מוקדמת של האתר והתכנים שלהם, ומקבל ביקורות חיוביות מאוד ותמיכה רבה מהתנועה הבינלאומית. לעומת הארגון של 80,000 שעות (שמהווה את הגוף המרכזי בתנועה שעוזר הכוונת קריירה), ארגון Probably Good מנסה להשליך את הכלים של אלטרואיזם אפקטיבי על מגוון גדול יותר של תחומים וכיווני קריירה.
הקמת EA Colabs
ביוזמתם והובלתם של כמה חברים מהקהילה הישראלית, הוקם פרויקט EA CoLabs – פלטפורמה המחברת בין פרוייקטים וארגונים אפקטיביים לבין אנשים שרוצים להתנדב בצורה שתאפשר להם לעשות אימפקט משמעותי. הפרויקט מהווה צעד משמעותי בהתרחבות המשמעותית שהתנועה הבינלאומית חוותה בשנים האחרונות. תודה ליונתן קלה ולתומר אלדור שהרימו וניהלו את הפרויקט.
תמיכה במיזם ALTER
אלת"ר (הארגון למען העתיד הרחוק, ובאנגלית ALTER) הוא גוף ישראלי העוסק במחקר אקדמי והפצה של דרכים לשפר את עתיד האנושות בטווח הקצר, ולהגן ולשפר את מסלול האנושות בטווח הארוך. הארגון מתכנן לתמוך ולחזק את האקוסיסטים של אקדמאים ישראלים העוסקים בתחומים קשורים, ולקדם בישראל את תוצרי המחקר שלהם ושל גופים בינלאומיים העוסקים בעתיד האנושות.
מייסד הארגון, דוד מנהיים, עוסק כרגע בהשלמת גיוס הכספים ובהקמת עמותה רשמית – אם תרצו לקחת חלק בהקמת המיזם, תוכלו לפנות במייל ל: Contact@alter.org.il
זאת ההזדמנות להודות לכל שאר המתנדבים שעזרו בכל הפרויקטים שלא מצוינים למעלה!
- למתנדבים בפרויקט הערכת עמותות, שליוו עמותות בהערכת האימפקט שלהן והעבירו סדנאות על הערכת אימפקט: נדב ברנדס, מור חנני, תום קלווארי ויעל ורדי.
- למתנדבים נוספים שהעבירו הרצאות וסדנאות הקשורות לאלטרואיזם אפקטיבי: סלע נבו, עומר נבו, עידו קוטלר, דן להב, שי בן משה ושני מרדלר.
- למתנדבים שעזרו לנו משמעותית עם האתר, הניוזלטר, המיתוג והפייסבוק של הקהילה הישראלית: מאיה פלח, יאיר קבקוביץ', יובל גינור, אלון אדלר, נעמה יוחאי, רון בוברוב, דביר עופר, דביר כספי, ליאת צבי, רתם שפירא, גיא תומר ויעל להב.
- למתנדבים שאחראיים על סקרי הקהילה שלנו: יאיר קבקוביץ', גיא רווה, קרן אבנר.
- למתנדבים שעזרו לנו בעניינים משפטיים: מיטב אשרת בלוך וחגית בלס.
- למתנדבים שעזרו בארגון אירועים עבור המתנדבים: אסף איפרגן, גיא רווה, מור חנני, מיטב אשרת בלוך, מקס צ'יסוויק ויובל רום.
- לחברי קהילה נוספים שעזרו משמעותית בפרויקטים נקודתיים: ונסה קוסוי, תום בן אריה, סמדר רגב אגמון, הדר מוליאן, הרון אבגנה, יאיר בן דוד, ניר שמואל, ניל צור, רוני הירשהורן והאנה ווקסמן.
- ותודה ענקית לחברי הצוות המנהל של אלטרואיזם אפקטיבי ישראל, שמקדישים המון מהזמן והאנרגיה שלהם לצמיחת הקהילה הישראלית: סלע נבו, עדו ארד, מור חנני, אסף איפרגן ועומר נבו.
וכמובן, אנחנו רוצים להודות לכם – תודה שאתם מחליטים לחשוב על בעיות גדולות ומורכבות ומשקיעים מעצמכם כדי לפתור אותן, לעשות טוב בשביל אחרים, ולנסות להפוך את העולם למקום טוב יותר.